W dniu 23.11.2011 uczniowie II klasy technikum hotelarskiego brali udział w zajęciach praktycznych realizowanych w wyspecjalizowanych ośrodkach badawczo rozwojowych i akademickich w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II”. Wszystkie koszty wyjazdu i organizacji sfinansowane zostały z funduszy Unii Europejskiej. Miejscem zajęć była Wyższa Szkoła Teologiczno-Humanistyczna w Podkowie Leśnej Punkt Konsultacyjny w Nysie. W trakcie zajęć mogliśmy poznać jak należy nakrywać i dekorować stoły do spożywania dań specjalnych na przykładzie owoców morza: małży, kawioru czy też ostryg. Podczas zajęć o tematyce sylwetka zawodowa pracownika przedsiębiorstwa turystycznego skonfrontowaliśmy w ramach pracy w grupach jakie cechy powinien posiadać taki pracownik. Mieliśmy także możliwość poznać przypadki reklamacji jakie trafiają do biur podróży od turystów biorących udział w wycieczkach zagranicznych, a także improwizowaliśmy scenki jak należy radzić sobie w sytuacji rozmowy z takimi turystami. Animacja w turystyce była tematem kolejnego bloku tematycznego. Uczniowie poznali jak należy zająć się gośćmi aby się dobrze bawili podczas pobytu w hotelu. W trakcie zajęć z savoir vivre mieliśmy okazję dowiedzieć się ciekawych informacji na temat zasad zachowania się w poszczególnych środkach transportu takich jak pociąg i autobus. Poznaliśmy także zasady ubierania się, panujące na różnych spotkaniach biznesowych, jak również rodzaje posiłków oraz nazwy, które funkcjonują w turystyce, w trakcie takich spotkań. Brakowało nam elementu, który spinałby nasz wyjazd w postaci wspólnego spotkania integracyjnego po zajęciach, aby podsumować zajęcia i podzielić się wrażeniami (ewentualnie zwiedzając bogate w zabytki i fortyfikacje miasto Nysa). Na pewno wszyscy zapamiętamy niefortunne usytuowanie uczelni obok więzienia karnego. Samo wyposażenie jaki sale uczelni nie mogły stanowić powodów do narzekań. Warto pochwalić także biuro podróży, które organizowało przejazd, zarówno dla naszych uczniów, jaki uczniów z Technikum hotelarskiego z Biedrzychowic. Można było podziwiać pełen profesjonalizm zarówno w pracy pilota i kierowcy. Stanowiło to świetny przykład jak powinna wyglądać obsługa w branży turystycznej. Czekamy wszyscy na dalsze możliwości zajęć praktycznych w ramach projektu.
Adam Lipiński
źródło: http://www.liceum.karpacz.pl/