Zapraszamy na organizowane kursy i szkolenia!

W dniach 28.11.2011 – 18.12.2011 r. w Wyższej Szkole Teologiczno-Humanistycznej p. k. Nysa realizowany był projekt pn. „Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II”. Projekt był realizowany we współpracy z Biurem Turystyki Rodzinnej Gold Tour z Prudnika.

 

W ramach projektu uczniowie z województwa dolnośląskiego przebywali w Nysie trzy dni w trakcie których brali udział w zajęciach organizowanych na Uczelni oraz w hotelu Redos i hotelu Europejskim.

 

Młodzież miała okazję zgłębić tajniki wiedzy hotelarskiej w zakresie:

Obsługa gościa w recepcji hotelowej:
•    zasady komunikowania się z gośćmi hotelu,
•    przygotowanie oferty usług hotelarskich,
•    udzielanie informacji gościom obiektu hotelarskiego,
•    przyjęcie oraz anulowanie rezerwacji noclegów,
•    przygotowanie dokumentacji związanej z obsługą gości,
•    procedura meldowania gości,
•    przyjęcie i połączenie rozmowy telefonicznej z gośćmi obiektu hotelarskiego,
•    przyjęcie i wydanie z depozytu przedmiotów wartościowych powierzonych przez gości,
•    organizacja usługi dodatkowych zgodnie z zapotrzebowaniem gości,
•    reklamacje i skargi gości dotyczące pobytu w hotelu,
•    procedury rozliczania kosztów pobytu i wymeldowania gości z obiektu hotelarskiego,
•    urządzenia techniczne znajdujące się w recepcji,
•    specjalistyczny program komputerowy w kompleksowej obsłudze gościa obiektu hotelarskiego.

 

Obsługa konsumenta w restauracji:
•    kompleksowa obsługa klienta indywidualnego (przygotowanie sali, przygotowanie naczyń i sztućców, planowanie odpowiedniej ilości bielizny stołowej),
•    przygotowanie i obsługa imprez okolicznościowych dla różnych firm i instytucji np.: wesela, bankiety w stylu angielskim, przyjęcia zasiadane,
•    żywienie całodobowe grup zorganizowanych.

 

Pracownia technologii gastronomicznej:

Pracownia obróbki wstępnej Zasady prawidłowej obróbki wstępnej wszystkich surowców wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP).

 

Pracownia obróbki termicznej, sporządzanie:
•    potraw gorących z mięsa, drobiu, ryb,  
•    potraw półmięsnych,  
•    potraw jarskich,  
•    potraw mącznych,
•    zup,
•    deserów,
•    dań wykwintnych na przyjęcia okolicznościowe.

 

Pracownia ekspedycji:
•    organizacja pracy podczas ekspedycji potraw z zachowaniem zasad GMP i GHP,
•    poznanie zasady i różne sposoby wydawania surówek, zup, potraw mącznych i jarskich, deserów i dań garmażeryjnych z zachowaniem odpowiedniej temperatury
•    poznanie zasady zabezpieczania potraw przed szkodliwym działaniem różnych czynników.

Utrzymanie czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych:
•    zasady utrzymania porządku i czystości w jednostkach mieszkalnych oraz innych pomieszczeniach ogólnie dostępnych,
•    wyposażenie wózków obsługowych w potrzebny sprzęt i środki czystości, urządzenia i sprzęt do utrzymania czystości,
•    zasady racjonalnej gospodarki środkami czystości i środkami dezynfekcyjnymi,
•    przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gości typu VIP,
•    zlecenia gości dotyczące obsługi w części mieszkalnej,
•    mienie i bezpieczeństwo gości,
•    procedury postępowania z rzeczami znalezionymi oraz pozostawionymi przez gości.


A oto opinie niektórych uczestników:

"zajęcia były ciekawe i z pewnością przydatne w przyszłości",

"zostały podane przydatne informacje, które w przyszłości moga pomóc nam w wybranym zawodzie",

"zajęcia prowadzone były w bardzo ciekawy i przystępny sposób na wysokim poziomie",

"zajęcia bardzo wartościowe pod względem merytorycznym, miła obsługa, profesjonalni wykładowcy", "ciekawie prowadzone zajęcia, interesujący wykładowcy".

 

 

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14





Europejskie Centrum Edukacyjno-Szkoleniowe Vademecum

zobacz...

 

         
Wynajem sal
       

zobacz...

 

Centrum Edukacyjne
www.poznanska.nysa.pl

zobacz ...

DMC Firewall is a Joomla Security extension!